Hans Remeeus PA0Q

ex PA1HR

dinsdag
18
jun
Tekst grootte
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Algemeen

 

Algemene informatie over Zieuwent in de Gelderse Achterhoek

 

Zieuwent is een van de kerkdorpen van de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Tot 1 januari 2005 was het een kerkdorp van de gemeente Lichtenvoorde. Het dorpje telt ongeveer 2000 inwoners.

Het dorp heeft een grote neogotische kerk, de Sint-Werenfriduskerk, ontworpen door architect J.W. Boerbooms, die ook wel "de kathedraal van de Achterhoek" genoemd wordt.

Vanouds zijn er in Zieuwent kerkepaden, smalle paadjes tussen de weilanden waarlangs de inwoners vanuit het grote buitengebied naar de dagelijkse mis liepen. Enkele jaren geleden zijn er nieuwe "kerkepaden" richting de kerk aangelegd. Deze nieuwe paden herinneren aan - en markeren de routes die de inwoners van oudsher namen. Deze paden worden nu vooral als recreatieve fiets- en wandelpaden gebruikt. Alle paden worden onderhouden door vrijwilligers en lopen vaak over grondstukken van de plaatselijke agrariërs.

Het dorp kent een muziek-evenement met pasen en een jaarlijkse zomerkermis. Er is onder andere een voetbalclub (RKZVC), een tennisvereniging en een handbalvereniging (Pacelli). Er is ook een Sport- en partycentrum.

Bron: Wikipedia.